Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Το ταξίδι - vol 2

Η κατάφυτη και αναζωογονητική φύση όμως δεν τελείωσε στη «μεγάλη ρεματιά». Φεύγοντας για τα δυτικά νησιά συναντάς κι άλλες λίμνες, κι άλλο πράσινο, ατελείωτο πράσινο… Είναι να ζηλεύεις την υγρασία και τα νερά της περιοχής. Αν δεν ήταν τόσο υγρό το κλίμα, αλλά και τόσο «θερμό» από το ρεύμα του κόλπου, δεν θα υπήρχαν αυτά τα τοπία. Ο συνδυασμός όμως βόρειου κλίματος και θερμού ρεύματος δημιουργεί ένα αξιοθαύμαστο κλίμα για να πρασινίσουν τα πάντα! Ακόμα και οι τάφοι στα νεκροταφεία, ατάκτως ειρημένοι στο γκαζόν…
Όπως και τα κάστρα, αλλά και οι γλάροι. Και τα δύο αποτελούν την βασική «ατραξιόν» της περιοχής (η τρίτη είναι τα πρόβατα!). Λίγο πριν φράσεις στο νησί Σκάι συναντάς το κάστρο Ντοναν, στο οποίο σήμερα εκτίθεται κειμήλια των Ιακωβιτών, της φατρίας που υποστήριζε τον Ιάκωβο στην επανάκτηση του στέμματος από τον γαμπρό του (τσκ τσκ τσκ τόλμη και γοητεία…).
Το νησί Σκάι συνδέεται με το Νησί (διότι, ως γνωστό, η γηραιά Αλβιόνα δεν ανήκει στην ήπειρο…) με γέφυρα. Η φύση εκεί παραμένει πράσινη αλλά τα δέντρα λείπουν από το ηφαιστειογενές βόρειο τμήμα, το τοπίο του οποίου κυριαρχείται από απόκρημνους βράχους, γκρεμούς και καταρράκτες που πέφτουν στη θάλασσα. Στο κέντρο ο γέρος του Στορ στέκεται αγέρωχος αγναντεύοντας τις ακτές – και πιθανόν «την Ήπειρο», ένας θεός ξέρει το γιατί ;) !
Και μιας και τα κινητά δεν πιάνουν σε όλα τα σημεία της περιοχής – δεν έχουν σήμα καμπάνα ντε… δεν το χρειάζονται οι άνθρωποι να παρλάρουν με τις ώρες – στη μέση του πουθενά μπορείς να πετύχεις κι έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να μεταφέρεις τις εμπειρίες σου σε όσους σε περιμένουν εναγωνίως σπίτι :p
Στο νότο του νησιού το κάστρο των McDonald με τους κήπους του και τα μανιταρόδεντρά του! Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ήταν θαλασσοπόροι και το βασίλειό τους ονομαζόταν το «βασίλειο της θάλασσας», μιας και δεν υπήρχε οδική συγκοινωνία ανάμεσα στις πόλεις των νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής – εχμμμ «νησιωτικής στεριάς», μη ξεχνιόμαστε – περιοχής. Όλες οι μεταφορές εκτελούνταν δια θαλάσσης, σε επικίνδυνα τις περισσότερες φορές νερά.
Το δυστύχημα είναι πως φτάσαμε στο κάστρο των McLeod στις πέντε και δύο περίπου, ενώ στις πέντε κοβόταν το τελευταίο εισιτήριο. Παρότι το κάστρο παρέμενε ανοιχτό στο κοινό μέχρι τις πέντε και μισή, οι πόρτες του παρέμειναν ερμητικά κλειστές για μας κι έτσι ούτε τους κήπους του, ούτε το εξωτερικό του μπορέσαμε να δούμε, ούτε φυσικά να ψάξουμε να βρούμε κανέναν αθάνατο μπορέσαμε… Μα τί άνθρωποι… μην πάει πέντε και ένα, τσάι δε σου σερβίρουν! Άσε που τα έχουν τα άτιμα τα κάστρα τόσο καλά κρυμμένα που δεν μπορείς να τα μπανίσεις καν από κάπου μακριά!
(to be continued... again...)

8 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΟ DUNVEGAN?
    ΚΡΙΜΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!
    Πάντως, ο αρχηγός των MacLeod´s είναι ελαφρώς απογοήτευση εμφανισιακά, καμία σχέση με τον παιδαρά τον αθάνατο. Καλοστεκούμενος 70άρης πια (υποθέτω), αλλά ...
    Πολλά χρόνια έκανα συλλογή από μαγνητάκια από διάφορα μέρη. Αυτό του Dunvegan ήταν πραγματικά πολύ όμορφο και ασυνήθιστο τότε. Έλα όμως που έσπασε. Χειμώνα βαρύ, βρίσκω το μαίηλ τους (97 αν θυμάμαι καλά) και τους στέλνω ένα μήνυμα δραματικό, ότι είμαι ο σύζυγος που έσπασα το μαγνητάκι της συζύγου και κινδυνεύω να με χωρίσει! Αν και ήταν κλειστό το μαγαζί του κάστρου και είχε χιόνια, σε 2 εβδομάδες το καινούργιο μαγνητάκι ήταν σπίτι μου! Με είχαν σκλαβώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Lol, θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα, Dunvegan rulez!!! Και το Eilean Donan καλό είναι (και όχι μόνο... ;-ΡΡΡ) όπως και ένα σωρό άλλα βέβαια, αυτοί οι Κέλτες έχουνε κλέψει εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου και το κρατούνε πεισματικά... Δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Ελύτης "...ένα τοπίο δεν είναι, όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί, κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη."

    Αλλά βρε παιδί μου, την άλλη φορά να πάρετε και τον Gandalf μαζί, γιατί βλέπω έχετε θέμα με τις κλειστές πόρτες... ;-ΡΡΡΡΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίες φωτογραφίες. (Ξανα) περιμένουμε τη συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωωωω...συνέχισε να με μαγεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία , πάτε εσείς από κει, πάω εγώ από αλλού.... κάρτες , διευθύνσεις και τιμές εννοείται πως μαζεύουμε.Ναί;
    καλά να περνάτε εκεί απάνω.
    φιλιά
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωωωωω Σκωτία!!!
    Λατρεμένη Σκωτία!!!

    Καλά είσαι Καμηλιέρη μας;
    Τί ρωτάω, πώς να μην είσαι εκεί που είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια!
    ειμαι ο Στεφανος Μαξιμος και αυτα ειναι τα μπλογκ μου :
    http://mag-gr.blogspot.com (για ελληνικα περιοδικα)
    http://blogo-gr.blogspot.com (για ελληνικα μπλογκ)
    http://imertv.blogspot.com (για ελληνικη τηλεοραση)

    Αν θελεις διαβασε τα και αν σου αρεσουν γινε μελος και βαλε τα στη λιστα σου.
    Θα κανω κι εγω το ιδιο και θα σε διαβαζω.

    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό αυτό με τα μαγνητάκια ξηροκαρπήτα μου, λες να το κάνω κι εγώ να μου στείλουν καμιά γκραβούρα;;; :p

    Δεν έχουμε εμείς θέμα μα τις πόρτες Σοφία μου, αυτοί με το ωράριο έχουν!

    Δεν περιμένετε άλλο κουμπαρούλα μου! :p

    Πέρνα να πιούμε ένα single malt Αγράμπελή μου ;)

    Όλα τα έχουμε δημητρούλα μου, μην ανησυχείς!

    Μια χαρά είμαι μάνο μου, δεν «είμαι» πλέον, γύρισα, ζεσταίνομαιιιιιιιι… :/

    Γειά και χαρά σου Στέφανε, τί χαμπάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...